Tidigare föreläsningar 2

Vad händer i svensk politik och vem/vilka vinner valet 2018?
Jenny Madestam, statsvetare

Jenny ger oss en samlad bild av det politiska klimatet i Sverige och de senaste händelserna som kan ha betydelse för valet. Vilka frågor kommer politikerna lyfta fram? Och vad är det - enligt Jennys mening - som kommer att vara avgörande för att vinna valet?

Julfirande genom tiderna – från förr till framtiden
Kristina Rasch

Hur har vi firat julen förr och har våra traditioner ändrats under åren och i så fall varför är frågor som kommer att besvaras och analyseras. Vi kommer att få veta mer om vilka traditioner som består och vad som är glömt. Och kanske också får en känsla för nya traditioner och variationer på firandet.

När och hur tar robotarna över?
Carl Heath, forskare och designer RICE interactive

Carl tar oss med på en resa i det alltmer digitala samhället där automatiska dörröppnare, röststyrda lampor och robotar som hjälper till blir vardag. Med konkreta exempel från såväl Sverige som från andra länder kommer vi att kunna ta ett litet steg in i framtiden.                 (CC BY SA)

Svenska idrottshjältar genom tiderna
Stefan Holm, Sportjournalist

Sportjournalisten Stefan ger oss korta personporträtt av några av landets mest framgångsrika idrottspersoner genom tiderna. Små roliga anekdoter i kombination med fakta om deras prestationer kommer att ges och för att få en större förståelse för deras storhet.

Nordens bästa sandstränder och om möten på dessa
Tomas Strand, professionell strandvandrare

För några år sedan bestämde sig Tomas Strand för att vandra över alla Europas etablerade sandstränder, och nu är han klar med Sverige, Norge och Finland. Förra året utsåg Tomas Sveriges bästa sandstränder i TV4 vilka han kommer att prata om. Men kanske än mer om alla spontana möten med människor, vad som händer när man vandrar ensam länge, om hur drömmar kan få en att uppnå mål.

 

Skriv om ditt liv!
Eva Ludvigsen, författare

Att skriva om sitt liv är inte bara roligt, det är en fin present till nyfikna barn och barnbarn. Det är också en gåva till dig själv: forskning visar att vi mår bra av att sätta ord på våra liv.

Men hur gör man? Vad bör man tänka på? I ett samtal med författaren Eva Ludvigsen reder vi ut varför man ska skriva, om vad och, framförallt, hur vi sätter igång för att få en så lustfylld upplevelse som möjligt.

Johan Norberg, författare, debattör, dokumentärfilmare och filosofie magister i idéhistoria

Man kan inte tro det när man följer nyheterna, men under de senaste decennierna har vi sett de största sociala och ekonomiska framstegen någonsin. Fattigdomen, barnadödligheten och analfabetismen har minskat rekordsnabbt. I en tid av pessimism förklarar Johan Norberg varför vår tid egentligen är en guldålder.

Alla jinglar av Tristan Lohengrin : http://tristanlohengrin.wixsite.com/studio