Tidigare föreläsningar 2

Från politik till passion?
Henric Bagerius, docent och universitetslektor

Att kungliga äktenskap i alla tider har varit grundade på politik är välkänt. Men också passion, i en eller annan form, har spelat en viktig roll. Historikern Henric Bagerius berättar i sitt föredrag om några kungar och drottningar, prinsar och prinsessor som ställts inför stora utmaningar i sina äktenskap: att leva tillsammans med någon som man uppfattade som sin fiende, att vara intim med någon som man inte älskade eller ens åtrådde, att trots skilda trosuppfattningar, olika modersmål och motsatta politiska ståndpunkter bilda ett tryggt par som levde upp till samhällets förväntningar på en lycklig man och hustru i ett harmoniskt äktenskap. Vissa var framgångsrika i det, andra misslyckades. En svensk historia om kungliga äktenskap handlar minst lika mycket om sorg och besvikelse som om glädje och lycka. För mitt i all prakt och ståt är kungligheter bara människor.
Henric Bagerius är docent och universitetslektor i historia och utsedd till särskilt meriterad lärare vid Örebro universitet.

Mitt liv
Malin Berghagen, yogi, skådespelare och författare.

Som barn till två av Sveriges mest folkkära artister har Malin Berghagen, dotter Lill Babs och Lasse Berghagen, levt ett lite annorlunda liv. Första gången Malin fotograferades för en tidning var hon sex timmar gammal. Tre månader gammal åkte hon med på folkparksturné med sina föräldrar.

Malin har vuxit upp i gräddan av kändiseliten i Sverige men har sina fötter stadigt på jorden. Tack vare sin mormors kärlek och klokskap som grund. ” Vi reste runt i gårdarna i Hälsingland tillsammans under min släktforskning och hon lärde mig att dricka kokkaffe, äta pärgröt med fläsk, att all mat blir god med lite smör i och att be aftonbön och tacka för dagens som varit”.

Malins föreläsning handlar om hennes liv i en liten annorlunda värld fylld med musik, konst och massor av kärlek.

Har du koll på dina rättigheter?
Lillan Blixt, socionom, biståndshandläggare för äldre.

 Undrar du över vad som händer när du får svårare att klara dig eller dina vardagssysslor på egen hand? Som pensionär kan du ansöka om att få hjälp med det som du inte längre klarar av att göra själv. Exempelvis kan du då ansöka om hemtjänst, särskilt boende, trygghetslarm, god man, etc. Du ansöker då hos kommunen som utreder ditt behov och gör en bedömning utifrån socialtjänstlagen. Kommunen har ofta egna riktlinjer som är kommunens tolkning av lagstiftningen och ”skälig levnadsnivå”. Mer om detta kommer Lillan att berätta om under föreläsningens gång.

 Lillan Blixt är biståndshandläggare i Stockholms stad och utbildad socionom.

Hungeråren som skakade Sverige
Magnus Västerbro, författare och fri skribent

Åren 1867-69 drabbades stora delar av Sverige av svår missväxt och hungersnöd, vars effekter förstärktes av politiskt ointresse för att hjälpa de svältande. Författaren Magnus Västerbro berättar om sin Augustprisbelönade bok ”Svälten”, som skildrar denna period. I boken berättas om enskilda människors levnadsöden under denna tid, men också om dåtidens Sverige, samt om hungersnöden som fenomen, dess historia och framtid.

Magnus Västerbro är författare och fri skribent, som bland annat skriver om historia för Dagens Nyheter.

Livets stora frågor och våra svar
Cristina Grenholm, professor i teologi, präst i Svenska kyrkan

De existentiella frågorna kallar vi ibland för eviga frågor. Det kan ge intrycket att de inte har några svar, men det stämmer inte. Men eviga frågor återkommer och behöver besvaras många gånger under ett liv. I den här föreläsningen kommer frågan om vad kärlek är att stå i centrum. Vilka olika svar finns och hur kan man ta ställning till dem på ett sätt som ger hjälp i livet? Och vad säger kristen tro om kärleken egentligen?

Cristina Grenholm är professor i teologi, präst i Svenska kyrkan och arbetar med aktuella teologiska frågor på Svenska kyrkans nationella kansli i Uppsala. Hon har bland annat skrivit böckerna Moderskap och kärlek och Levande teologi.

Må bättre och lev tio år längre
Bertil Marklund, läkare och författare

Livsstilen betyder mycket för hälsan även långt upp i åldrarna. Det är aldrig för sent att börja röra sig lite mer eller att äta lite nyttigare. Samtidigt finns det många råd om hälsan som man inte kan lite på och därför bestämde sig Bertil Marklund för att se vad forskningen har visat. Dessa vetenskapligt baserade råd sammanställde han i sin bok 10 tips, må bättre och lev 10 år längre. Är man till åren kommen kanske man inte får så många år extra men däremot kan alla förbättra sin hälsa.

Undvik att ramla hemma – vad kan du göra själv?
Jessica Axtelius Leg. Arbetsterapeut.

Idag bor vi hemma i eget boende längre än tidigare. Detta medför att fallolyckor i hemmen ökar. Varje år skadas ca 70 000 personer av fall i hemmet så allvarligt att de måste läggas in på sjukhus. I genomsnitt är det ca 200 personer om dagen. Risken för fall ökar med åldern och majoriteten av fallolyckor tillhör personer äldre än 65 år.

Under denna föreläsning kommer du få tips och råd om vad du själv kan göra för att förebygga fallolyckor. De områden som kommer belysas är: Hemmamiljön – vad kan du förändra här, Motion- hur kan det hjälpa, Mat – näringsrik och regelbunden kost,Sömn, Mediciners påverkan, tips på hjälpmedel.

Jessica Axtelius har arbetat som Arbetsterapeut i 9 år inom äldreomsorgen och regelbundet utbildat både äldre samt personal i fallprevention.

Om äventyr och kulturkrockar i världens folkrikaste land.
Maria Strandberg, boende i Bangalore, Indien

För två år sedan packade Maria Strandberg och hennes familj sina väskor och flyttade från det trygga Sverige till myllrande, doftande och färgrika Indien. Följ med på resan och ta del av familjens upplevelser i detta stora och främmande land. Maria kommer dela med sig av äventyr, vardagsbestyr och lärdomar från tiden i Indien. Hon kommer också prata om Indien som land, folket som lever där, kulturskillnader och såklart om maten – som är en så central del av alla indiers liv.

Så undviker du bedragarna
Björn Seeth, Polis och expert på bedrägerifrågor

Antalet bedrägeribrott mot äldre över telefon, så kallad vishing, har ökat lavinartat under det senaste året. Den här typen av brott går ut på att personer ringer äldre och utger sig från att vara allt ifrån deras bank till deras barnbarn eller från kända företag, allt för att skrämma eller lura dem de talar med till att antingen logga in med Bank-ID eller lämna ifrån sig koder från bankdosa. Det förekommer också olika upplägg för att förmå den drabbade att lämna ut sina kreditkortsuppgifter eller skicka iväg kontanter. De drabbade förlorar stora belopp och mår mycket dåligt efter det inträffade.

Björn Seeth från polisens nationella bedrägeri center arbetar med den här typen av bedrägerier och kommer under föreläsningen att förklara mer och ge tips på hur du undviker att drabbas.

Skaffa dig en bra magkänsla
Sofia Antonsson, dietist

Sofia Antonsson är legitimerad dietist med ett brinnande intresse för maghälsa. Hon är expert på just IBS (irriterad tjocktarm) och har hjälpt tusentals personer att ta kontroll över sina magar. Under samtalet tar Sofia dig med på en spännande resa genom mage och tarm. Du får lära dig hur systemet fungerar, vad som händer om det inte gör det och hur man bäst underhåller sina bästa kompisar, nämligen tarmbakterierna. Sofia ger också konkreta råd till dig som har nedsatt aptit, svårt att tugga eller känna smak och tips på hur man bäst kan berika maten. En chans att få svar på dina frågor om kost och förhoppningsvis en bra magkänsla.

Att bli gammal i en ny tid
Bodil Jönsson, fysiker och författare

Visst kan åldrandet föra med sig många problem. Men lundaprofessorn Bodil Jönssons föreläsning här handlar inte främst om svårigheterna när horisonten flyttar sig. I stället koncentreras hennes medverkan på den oerhörda tur som dagens äldregeneration haft som får bli gammal just nu. Hur visar sig denna högvinst och hur kan möjligheterna förvaltas?

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med boken "Tio tankar om tid" 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet Fråga Lund, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen.

 

Att vända motgång till framgång
Aron Anderson

Aron är ett unikt och gott exempel på hur man kan hantera och möta motgångar och se möjligheter i olika situationer. Från att som barn blivit svårt sjuk och då begränsats i sin fysiska förmåga har Aron vunnit olika elittävlingar och genomfört utmaningar såsom att i rullstol bestiga Kebnekaise, simma 37 kilometer över Ålands hav och armcyklat från Malmö till Paris. Aron kommer att berätta om sin personliga resa och hur han antagit utmaningar som få ens vågar drömma om. Lyssna på en inspirerande föreläsning i att se möjligheter i allt oavsett svårigheter.

En introduktion till den digitala världen
Rasmus och Pelle 

Följ med i ett generationsöverskridande samtal mellan två personer som brinner för att dela med sig av teknikens potential. Pelle var delaktig i skapandet av det datorspel som introducerade Rasmus till datorer i ung ålder, och efter att ha arbetat tillsammans på ett stort teknikföretag samarbetar de idag för att skapa en lärandemiljö för seniorer som är intresserade av att upptäcka IT på sina villkor. De kommer bl a att ge oss en översikt i den digitala världen och förklara vad sociala medier är och vad denna nya dimension tillfört oss.

Om Raoul Wallenbergs gärningar
Cecilia Åhlberg, Raoul Wallenberg Academy

Raoul Wallenberg valde att lämna ett tryggt liv i Stockholm för att hjälpa så många människor som möjligt undan döden i Budapest 1944-45. Han arbetade som diplomat och skapade skyddspass som räddade tiotusentals människor. När Ungern blev fritaget av ryssarna så blev Raoul tillfångatagen och satt i ryskt fängelse och sågs aldrig mer i frihet. Vad som exakt hände honom vet vi fortfarande inte. Raoul Wallenberg är en inspirationskälla till civilkurage och medmänsklighet.

Konsten att göra skillnad
Stefan Einhorn

Den vetenskapliga och tekniska utvecklingen har skapat stora möjligheter för människan men samtidigt också stora risker och vi balanserar idag på en knivsegg mellan möjligheten till en fantastisk utveckling och risken att förstöra alltihop. Och ansvaret för hur framtiden ska bli, det ligger på våra axlar. I föreläsningen diskuterar Stefan Einhorn vilka egenskaper som kommer att avgöra mänsklighetens framtid och hur vi alla kan bidra till en bättre värld.

Bild: Forum

Dagens utmaningar med katastrofmedicinska insatser
Johan von Schreeb, kirurg och medgrundare Läkare Utan Gränser
Johan von Schreeb är kirurg specialiserad inom global katastrofmedicin och leder kunskapscentrum för katastrofmedicin vid Karolinska Institutet. Han är en av grundarna av Läkare Utan Gränser i Sverige. Under Johans telefonföreläsning kommer ni att få lära er vad som definierar en katastrof och vilka utmaningar som finns för att bedriva god sjukvård trots detta. Ni kommer att få höra om Johans egna erfarenheter från fältarbete men också lära mer om hans forskning och arbete som fokuserar på att förbättra beredskap och kunskap i katastrofmedincinska insatser runt om i världen.
Vårens trädgårdsbestyr
Trädgårdsmästare Victoria Skoglund

Vi går mot den ljusare och varmare perioden av året och naturen är i full gång att förbereda sig. Men vad är det som händer mer konkret – vilka blommor kan vi se redan i april och vad har vi att se fram emot närmaste månaden. Victoria kommer att berätta sin historia hur hon valde yrket trädgårdsmästare istället för att bli barnmorska.

Hon berättar även om konsten att sätta samman växter och hur hon skapade sin egen privata trädgård. Hon tar oss med på resa och beskriver vårträdgården, vad som händer just nu såsom doftande narcisser, magnolians ludna knoppar och doftande fuktig mylla.

Nuläget inom EU
Göran von Sydow, statsvetare

Europeiska unionen är ett förbund mellan (2018) 28 länder och syftar till att främja frihet, demokrati och jämlikhet för dess medborgare. Unionen har funnits i 60 år och vuxit sig starkt till att omfatta flera olika politikområden. Göran von Sydow kommer att ge en kort historisk tillbakablick för att ge en större förståelse för vad som händer inom EU idag. Frågor som kommer att beröras är ex vad Storbritanniens utträde Brexit innebär samt hur EU utvidgas med fler medlemsländer och hur detta kommer att påverka oss i Sverige.

Så drygar du ut din pension
David Rehaag, budget- och skuldrådgivare

Att få ihop sin ekonomi som pensionär kan vara svårt och det kan kännas knepigt att veta vart man kan vända sig för att söka hjälp. David som jobbar som budget-och skuldrådgivningen på Konsument-och medborgarservice i Göteborgs stad kommer i sin telefonföreläsning att ge enkla konkreta tips på hur man kan dryga ut sin pension och spara pengar utan att behöva dra ner på livskvalitén.

Semlan och dess historia
Agnes Adolfsson Lindberg

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg – kärt barn har många namn. Många är vi som äter semlor i februari. Men varför gör vi egentligen det? Semlan förekommer i olika former och är kopplad till fastlagen före påskfastan; särskilt fettisdagen då den äts enligt traditionen. Agnes kommer att berätta mer om semlan och om vad som utmärker den, hur den finns i olika variationer och hur hon sedan ett par år sedan genomför ett omfattande test för att kora den godaste semlan i Stockholm med hjälp av en stor jury. Vem vet, kanske att vi också får veta vilken semla som vinner testet i år?

 
En skvätt Amerikansk dryckeshistoria
Jonathan Östblom – Smedje

Följ med på en resa genom ett av vår världs största men även yngsta länder och dess utveckling. USA landet som ständigt påverkar omvärlden både på gott och ont. Från USA kommer inte bara Jeans och Macdonalds utom även en dryckeskultur som ständigt går att se spåren av i barer runt världen. Jonathan kommer att berätta historien om ett lands utveckling och deras förhållande till alkoholhaltiga drycker så som rom, whiskey och vodka. En god blandning humor och nördig kunskap så finner vi förhoppningsvis förståelse för hur USA har påverkat hur vi dricker i Sverige idag och har druckit under det senaste decenniet.

Vad händer i svensk politik och vem/vilka vinner valet 2018?
Jenny Madestam, statsvetare

Jenny ger oss en samlad bild av det politiska klimatet i Sverige och de senaste händelserna som kan ha betydelse för valet. Vilka frågor kommer politikerna lyfta fram? Och vad är det - enligt Jennys mening - som kommer att vara avgörande för att vinna valet?

Julfirande genom tiderna – från förr till framtiden
Kristina Rasch

Hur har vi firat julen förr och har våra traditioner ändrats under åren och i så fall varför är frågor som kommer att besvaras och analyseras. Vi kommer att få veta mer om vilka traditioner som består och vad som är glömt. Och kanske också får en känsla för nya traditioner och variationer på firandet.

Svenska idrottshjältar genom tiderna
Stefan Holm, Sportjournalist

Sportjournalisten Stefan ger oss korta personporträtt av några av landets mest framgångsrika idrottspersoner genom tiderna. Små roliga anekdoter i kombination med fakta om deras prestationer kommer att ges och för att få en större förståelse för deras storhet.

När och hur tar robotarna över?
Carl Heath, forskare och designer RICE interactive

Carl tar oss med på en resa i det alltmer digitala samhället där automatiska dörröppnare, röststyrda lampor och robotar som hjälper till blir vardag. Med konkreta exempel från såväl Sverige som från andra länder kommer vi att kunna ta ett litet steg in i framtiden.                 (CC BY SA)

Nordens bästa sandstränder och om möten på dessa
Tomas Strand, professionell strandvandrare

För några år sedan bestämde sig Tomas Strand för att vandra över alla Europas etablerade sandstränder, och nu är han klar med Sverige, Norge och Finland. Förra året utsåg Tomas Sveriges bästa sandstränder i TV4 vilka han kommer att prata om. Men kanske än mer om alla spontana möten med människor, vad som händer när man vandrar ensam länge, om hur drömmar kan få en att uppnå mål.

 
Skriv om ditt liv!
Eva Ludvigsen, författare

Att skriva om sitt liv är inte bara roligt, det är en fin present till nyfikna barn och barnbarn. Det är också en gåva till dig själv: forskning visar att vi mår bra av att sätta ord på våra liv.

Men hur gör man? Vad bör man tänka på? I ett samtal med författaren Eva Ludvigsen reder vi ut varför man ska skriva, om vad och, framförallt, hur vi sätter igång för att få en så lustfylld upplevelse som möjligt.

Var det verkligen bättre förr?
Johan Norberg, författare, debattör, dokumentärfilmare och filosofie magister i idéhistoria

Man kan inte tro det när man följer nyheterna, men under de senaste decennierna har vi sett de största sociala och ekonomiska framstegen någonsin. Fattigdomen, barnadödligheten och analfabetismen har minskat rekordsnabbt. I en tid av pessimism förklarar Johan Norberg varför vår tid egentligen är en guldålder.