Tidigare föreläsningar 2

Att vända motgång till framgång
Aron Anderson

Aron är ett unikt och gott exempel på hur man kan hantera och möta motgångar och se möjligheter i olika situationer. Från att som barn blivit svårt sjuk och då begränsats i sin fysiska förmåga har Aron vunnit olika elittävlingar och genomfört utmaningar såsom att i rullstol bestiga Kebnekaise, simma 37 kilometer över Ålands hav och armcyklat från Malmö till Paris. Aron kommer att berätta om sin personliga resa och hur han antagit utmaningar som få ens vågar drömma om. Lyssna på en inspirerande föreläsning i att se möjligheter i allt oavsett svårigheter.

Konsten att göra skillnad
Stefan Einhorn

Den vetenskapliga och tekniska utvecklingen har skapat stora möjligheter för människan men samtidigt också stora risker och vi balanserar idag på en knivsegg mellan möjligheten till en fantastisk utveckling och risken att förstöra alltihop. Och ansvaret för hur framtiden ska bli, det ligger på våra axlar. I föreläsningen diskuterar Stefan Einhorn vilka egenskaper som kommer att avgöra mänsklighetens framtid och hur vi alla kan bidra till en bättre värld.

Bild: Forum

En introduktion till den digitala världen
Rasmus och Pelle 

Följ med i ett generationsöverskridande samtal mellan två personer som brinner för att dela med sig av teknikens potential. Pelle var delaktig i skapandet av det datorspel som introducerade Rasmus till datorer i ung ålder, och efter att ha arbetat tillsammans på ett stort teknikföretag samarbetar de idag för att skapa en lärandemiljö för seniorer som är intresserade av att upptäcka IT på sina villkor. De kommer bl a att ge oss en översikt i den digitala världen och förklara vad sociala medier är och vad denna nya dimension tillfört oss.

Om Raoul Wallenbergs gärningar
Cecilia Åhlberg, Raoul Wallenberg Academy

Raoul Wallenberg valde att lämna ett tryggt liv i Stockholm för att hjälpa så många människor som möjligt undan döden i Budapest 1944-45. Han arbetade som diplomat och skapade skyddspass som räddade tiotusentals människor. När Ungern blev fritaget av ryssarna så blev Raoul tillfångatagen och satt i ryskt fängelse och sågs aldrig mer i frihet. Vad som exakt hände honom vet vi fortfarande inte. Raoul Wallenberg är en inspirationskälla till civilkurage och medmänsklighet.

Så drygar du ut din pension
David Rehaag, budget- och skuldrådgivare

Att få ihop sin ekonomi som pensionär kan vara svårt och det kan kännas knepigt att veta vart man kan vända sig för att söka hjälp. David som jobbar som budget-och skuldrådgivningen på Konsument-och medborgarservice i Göteborgs stad kommer i sin telefonföreläsning att ge enkla konkreta tips på hur man kan dryga ut sin pension och spara pengar utan att behöva dra ner på livskvalitén.

Dagens utmaningar med katastrofmedicinska insatser
Johan von Schreeb, kirurg och medgrundare Läkare Utan Gränser
Johan von Schreeb är kirurg specialiserad inom global katastrofmedicin och leder kunskapscentrum för katastrofmedicin vid Karolinska Institutet. Han är en av grundarna av Läkare Utan Gränser i Sverige. Under Johans telefonföreläsning kommer ni att få lära er vad som definierar en katastrof och vilka utmaningar som finns för att bedriva god sjukvård trots detta. Ni kommer att få höra om Johans egna erfarenheter från fältarbete men också lära mer om hans forskning och arbete som fokuserar på att förbättra beredskap och kunskap i katastrofmedincinska insatser runt om i världen.
Vårens trädgårdsbestyr
Trädgårdsmästare Victoria Skoglund

Vi går mot den ljusare och varmare perioden av året och naturen är i full gång att förbereda sig. Men vad är det som händer mer konkret – vilka blommor kan vi se redan i april och vad har vi att se fram emot närmaste månaden. Victoria kommer att berätta sin historia hur hon valde yrket trädgårdsmästare istället för att bli barnmorska.

Hon berättar även om konsten att sätta samman växter och hur hon skapade sin egen privata trädgård. Hon tar oss med på resa och beskriver vårträdgården, vad som händer just nu såsom doftande narcisser, magnolians ludna knoppar och doftande fuktig mylla.

Nuläget inom EU
Göran von Sydow, statsvetare

Europeiska unionen är ett förbund mellan (2018) 28 länder och syftar till att främja frihet, demokrati och jämlikhet för dess medborgare. Unionen har funnits i 60 år och vuxit sig starkt till att omfatta flera olika politikområden. Göran von Sydow kommer att ge en kort historisk tillbakablick för att ge en större förståelse för vad som händer inom EU idag. Frågor som kommer att beröras är ex vad Storbritanniens utträde Brexit innebär samt hur EU utvidgas med fler medlemsländer och hur detta kommer att påverka oss i Sverige.

Vad är mindfulness och hur kan det hjälpa dig?
Emily Feijen

Medveten närvaro eller Mindfulness är ett buddhistiskt begrepp. Det är en meditationsteknik som bygger på att vara uppmärksam på det som händer just nu, i stunden. En del upplever att det minskar stress, ångest och nedstämdhet, samt att det kan vara en hjälp för att hantera smärta och sömnproblem.
Emily kommer att berätta om Mindfulness och hennes egna upplevelser sedan hon regelbundet utöver det och även leder grupper. Föreläsningen avslutas med en kort övning i Mindfulness då Emily vägleder er.

Semlan och dess historia
Agnes Adolfsson Lindberg

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg – kärt barn har många namn. Många är vi som äter semlor i februari. Men varför gör vi egentligen det? Semlan förekommer i olika former och är kopplad till fastlagen före påskfastan; särskilt fettisdagen då den äts enligt traditionen. Agnes kommer att berätta mer om semlan och om vad som utmärker den, hur den finns i olika variationer och hur hon sedan ett par år sedan genomför ett omfattande test för att kora den godaste semlan i Stockholm med hjälp av en stor jury. Vem vet, kanske att vi också får veta vilken semla som vinner testet i år?

 
En skvätt Amerikansk dryckeshistoria
Jonathan Östblom – Smedje

Följ med på en resa genom ett av vår världs största men även yngsta länder och dess utveckling. USA landet som ständigt påverkar omvärlden både på gott och ont. Från USA kommer inte bara Jeans och Macdonalds utom även en dryckeskultur som ständigt går att se spåren av i barer runt världen. Jonathan kommer att berätta historien om ett lands utveckling och deras förhållande till alkoholhaltiga drycker så som rom, whiskey och vodka. En god blandning humor och nördig kunskap så finner vi förhoppningsvis förståelse för hur USA har påverkat hur vi dricker i Sverige idag och har druckit under det senaste decenniet.

Vad händer i svensk politik och vem/vilka vinner valet 2018?
Jenny Madestam, statsvetare

Jenny ger oss en samlad bild av det politiska klimatet i Sverige och de senaste händelserna som kan ha betydelse för valet. Vilka frågor kommer politikerna lyfta fram? Och vad är det - enligt Jennys mening - som kommer att vara avgörande för att vinna valet?

Julfirande genom tiderna – från förr till framtiden
Kristina Rasch

Hur har vi firat julen förr och har våra traditioner ändrats under åren och i så fall varför är frågor som kommer att besvaras och analyseras. Vi kommer att få veta mer om vilka traditioner som består och vad som är glömt. Och kanske också får en känsla för nya traditioner och variationer på firandet.

När och hur tar robotarna över?
Carl Heath, forskare och designer RICE interactive

Carl tar oss med på en resa i det alltmer digitala samhället där automatiska dörröppnare, röststyrda lampor och robotar som hjälper till blir vardag. Med konkreta exempel från såväl Sverige som från andra länder kommer vi att kunna ta ett litet steg in i framtiden.                 (CC BY SA)

Svenska idrottshjältar genom tiderna
Stefan Holm, Sportjournalist

Sportjournalisten Stefan ger oss korta personporträtt av några av landets mest framgångsrika idrottspersoner genom tiderna. Små roliga anekdoter i kombination med fakta om deras prestationer kommer att ges och för att få en större förståelse för deras storhet.

Nordens bästa sandstränder och om möten på dessa
Tomas Strand, professionell strandvandrare

För några år sedan bestämde sig Tomas Strand för att vandra över alla Europas etablerade sandstränder, och nu är han klar med Sverige, Norge och Finland. Förra året utsåg Tomas Sveriges bästa sandstränder i TV4 vilka han kommer att prata om. Men kanske än mer om alla spontana möten med människor, vad som händer när man vandrar ensam länge, om hur drömmar kan få en att uppnå mål.

 
Skriv om ditt liv!
Eva Ludvigsen, författare

Att skriva om sitt liv är inte bara roligt, det är en fin present till nyfikna barn och barnbarn. Det är också en gåva till dig själv: forskning visar att vi mår bra av att sätta ord på våra liv.

Men hur gör man? Vad bör man tänka på? I ett samtal med författaren Eva Ludvigsen reder vi ut varför man ska skriva, om vad och, framförallt, hur vi sätter igång för att få en så lustfylld upplevelse som möjligt.

Var det verkligen bättre förr?
Johan Norberg, författare, debattör, dokumentärfilmare och filosofie magister i idéhistoria

Man kan inte tro det när man följer nyheterna, men under de senaste decennierna har vi sett de största sociala och ekonomiska framstegen någonsin. Fattigdomen, barnadödligheten och analfabetismen har minskat rekordsnabbt. I en tid av pessimism förklarar Johan Norberg varför vår tid egentligen är en guldålder.